Top Ad unit 728 × 90

recent

Kategorie zapachów

Kategorie zapachów.

 

Tradycyjna klasyfikacja perfum, która pojawiła się ok. 1900 roku, określała następujące kategorie:

 

Pojedyncze kwiatowe: Zapachy, które są zdominowane przez zapach z jednym konkretnym kwiatem; po francusku nazywa się soliflore.  

Bukiet kwiatów: Zawiera kombinację kilku kwiatów w zapachu.

Ambrowe: duża kategoria zapachów wyposażonych w wanilię oraz zapachów zwierzęcych wraz z nutami kwiatowymi i drzewnymi. Mogą również wzbogacone być o olejek kamforowy, żywice, kadzidła.

Drzewne: zapachy te zdominowane są głównie przez nuty drzewne takie jak drzewo sandałowe oraz cedrowe. Paczula oraz kamfora są powszechnie spotykane w tych zapachach.

Skórzane: rodzina zapachów w których znajduje się miód, drzewo, dziegieć, które w swoich środkowych i bazowych nutach nawiązują do zapachu skóry.

Szyprowe: samo określenie pochodzi od nazwy wyspy Cypr, obejmuje zapachy zbudowane na podobnym akordzie takim jak bergamotka, mech dębowy, paczula. Ta rodzina zapachowa została nazwana po perfumach od Francois Coty.

Paprociowe (Fougere z jez. francuskiego) -  zbudowane na bazie lawendy, kumaryny, mchu dębowego. Do tej rodziny należy wiele zapachów męskich, charakteryzują się one ostrymi, zielono-drzewnymi nutami.

 

Współczesna klasyfikacja, która nastąpiła ok. 1945 roku  z powodu wielkiego postępu w technologii tworzenia perfum, takich jak projektowanie, synteza związków, jak również naturalny rozwój stylów i smaków. Pojawiły się nowe kategorie, które określały współczesne zapachy.

 

Promienne kwiatowe: łączenie tradycyjnych kategorii pojedyncze kwiatowe z bukietem kwiatów. 

Oceaniczne/ozonowe: najnowsza kategoria w historii perfum, pojawiła się w 1991 roku. Bardzo czysty, nowoczesny zapach, który przewodzi wielu współczesnym zapachom unisex. 

Cytrusowe/owocowe: stara rodzina zapachów, które do niedawna określana głównie jako zapachy"odświeżające" wody toaletowe, kolońskie  z powodu niskiej spoistości zapachów cytrusowych. Rozwój nowych związków zapachowych pozwolił na stworzenie głównie cytrusowych zapachów.

Gourmand: zapachy "jadalne" lub "deserowe", które często zawierają nuty takie jak wanilia i bób tonka, jak również składniki syntetyczne mające przypominać aromaty spożywcze.

 

 

Cytrusowe (Kolońske) - to jedna z najstarszych i najpopularniejszych kategorii zapachów. Podstawowymi składnikami perfum należących do tej kategorii są owoce cytrusowe: bergamotka, cytryna, limonka, pomarańcza, neroli (kwiat pomarańczy gorzkiej). Do tej kategorii należy większość zapachów unisex i sportowych.


Kwiatowe - kategoria bardzo lubiana przez kobiety i najliczniej reprezentowana. Zróżnicowanie olejków występujących w perfumach tej kategorii jest olbrzymie, ale do bardzo często spotykanych należą róża, jaśmin, konwalia, irys, ylang-ylang. Bywają kompozycje oparte na jednym tylko gatunku, bądź łączące ze sobą różne zapachy kwiatów w jeden bukiet.

 
Szyprowe (Chypre) - kompozycja cytrusowo-drzewna. Samo określenie pochodzi od nazwy wyspy Cypr. Do podstawowych składników należą mech dębowy, paczula, wetiwer, drzewo sandałowe, cytrusy (zwłaszcza bergamota) oraz przyprawy (często kolendra) i kwiaty (często irys).



Drzewne - najpopularniejsza kategoria zapachów męskich i unisex, choć w ostatnich latach powstaje w tej grupie coraz więcej zapachów kobiecych. Bazę stanowią: drzewo sandałowe, wetiwer, paczula, cedr, drzewo różane i dodatki: cytrusy (często bergamotka) oraz przyprawy (często kolendra, goździk, gałka muszkatołowa).


Orientalne - kategoria perfum bardzo ciepłych, zmysłowych, egzotycznych. Charakterystykę zapachu nadaje wyraźna wanilia w połączeniu z zapachami zwierzęcymi (ambra zwana bursztynem), piżmo, cyweta (wydzielina z gruczołów), kastoreum, przyprawowymi goździk, cynamon, drzewnymi (drzewo sandałowe) i kwiatowymi (jaśmin) z niewielkim dodatkiem cytrusów. Jest to kategoria perfum bardzo trwałych.


Paprociowe (Fougère) - głównymi składnikami perfum paprociowych są: bób tonka (lub syntetyczna kumaryna), lawenda, wetiwer, mech dębowy i paczula, do których dodane są kwiaty i żywice: lawenda, geranium (pelargonia), labdanum. W dużym stopniu jest to kategoria zapachów męskich i unisex.


Zielone (Ziołowe) - kategoria zapachów męskich i unisex. Głównymi składnikami są nuty ziołowe z niewielkim dodatkiem cytrusów, kwiatów, drewna: rozmaryn, lawenda, mięta pieprzowa, szałwia muszkatołowa, cytrusy (często cytryna), nuta drzewna (często wetiwer).

 
Tytoniowo-skórzane - kategoria częściej występująca w przypadku perfum niszowych, niż tzw. popularnych. Należą do niej zapachy ciepłe, korzenne o wyraźnym aromacie zwierzęcym. Skóra (akord otrzymany z żywicy benzoesowej, wanilii, drewna cedrowego, cywetu) i tytoń są w nich wyraźnie wyczuwalne.
Aldehydowe - najmłodsza kategoria (powstała w latach dwudziestych XX wieku), kiedy to zaczęto używać aldehydów do tworzenia kompozycji zapachowych. Najbardziej typowy zapach z tej kategorii to Chanel No 5.


Kategorie zapachów Reviewed by Unknown on 14:12:00 Rating: 5

Brak komentarzy:

All Rights Reserved by Szminką po łapkach © 2016-2017
Powered by Blogger, Designed by Sweetheme

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Autor obrazów motywu: Jason Morrow. Obsługiwane przez usługę Blogger.