Top Ad unit 728 × 90

recent

Cottage pie

COTTAGE  PIE

 

Danie, które chciałbym przedstawić to typowy przysmak kuchni brytyjskiej. Zabierałem się do przygotowania go jakiś czas, ponieważ jest pracochłonne, ale łatwe w przygotowaniu a efekt końcowy taki, że na pewno będzie smakować każdemu.





SKŁADNIKI

ok. 3 łyżek oliwa z oliwek
1 kg mielonego mięsa wołowego
2 średnie cebule posiekane w kostkę
3 duże marchewki posiekane w kostkę
pół szklanki groszku mrożonego
3 łodygi selera naciowego posiekane w kostkę
3 ząbki czosnku posiekanego
3 łyżeczki mąki
1 (mała puszka ok 140 gr) koncentrat pomidorowy
1 szklanka czerwonego wina
600 ml bulionu wołowego
4 łyżeczki sosu Worcestershire
 parę gałązek tymianku ( możesz dodać też suszonego)
2 listki laurowe

Puree ziemniaczane:

ok. 1 kg ziemniaków (ja dałem 8 dużych)
ok. 150 ml mleko
ok. 25 dkg masła
ok. 180 g sera Czedar, startego na dużych oczkach
pieprz
sól
gałka muszkatołowa



WYKONANIE:

1.mięso mielone wrzucamy do garnka, podsmażamy na części oliwy tak by zbrązowiało (nic nie dodajemy więcej), wyjmujemy mięso i odstawiamy na chwile, w tym samym garnku na reszcie oliwy wrzucamy wszystkie warzywa i gotujemy na małym ogniu tak by zrobiły się miękkie ok. 20 min, dodać czosnek, mąkę i przecier pomidorowy, zwiększyć ogień i gotować przez ok. min , dodać mięso mielone, podlać winem i gotować aż się zredukuje, dodać bulion, sos Worcestershire i przyprawy tj. tymianek liść laurowy. Doprowadzić do wrzenia i gotować bez przykrycia na wolnym ogniu ok. 45 min, sos powinien stać się gęsty i okrywać mięso, sprawdzić po ok 30 min., jeżeli zostało dużo płynu należy zwiększyć ogień i zredukować sos. Dopraw i wyjmij łodygi tymianki i listki laurowe.

2. W miedzy czasie jak mięso się będzie gotować, mamy czas na przyrządzenie puree. W głębokim garnku w osolonej wodzie, ugotuj ziemniaki aż staną się miękkie, odlej i połóż na kilka sekund na ogniu by je dosuszyć. Rozgnieć dobrze je, dodaj mleko, masło i 3/4 sera, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

3. w naczyniu żaroodpornym wyłóż najpierw mięso, na nie połóż masę z ziemniaków, wierzch posyp resztą sera i wsadź do nagrzanego wcześniej piekarnika 220 C, piec ok 25-30 min, aż na wierzchu masa uzyska złoty kolor.


Cottage pie Reviewed by Unknown on 12:47:00 Rating: 5

Brak komentarzy:

All Rights Reserved by Szminką po łapkach © 2016-2017
Powered by Blogger, Designed by Sweetheme

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Autor obrazów motywu: Jason Morrow. Obsługiwane przez usługę Blogger.